V rámci konference Zkrotíme energie: jak na energetickou nezávislost obcí a měst v Jihlavě proběho udílení cen CzechInvest: Inspirativní region 2023

V rámci konference Zkrotíme energie: jak na energetickou nezávislost obcí a měst v Jihlavě proběho udílení cen CzechInvest: Inspirativní region 2023

3. 12. 2023

V Jihlavě se 1. prosince uskutečnila za účasti ministra životního prostředí Petra Hladíka a primátora statutárního města Jihlavy Petra Ryšky další ze série konferencí Zkrotíme energie: jak na energetickou nezávislost obcí a měst. V rámci programu proběhlo také vyhlášení výsledků soutěže CzechInvest: Inspirativní region 2023.

Konference v jednotlivých blocích představila novinky v programech na rozvoj obnovitelných zdrojů a energetických renovací domů: Nové zelené úsporám a Modernizačním fondu, možnosti realizace energetických úspor nebo aktuálně řešenou oblast komunitní energetiky. Ministr životního prostředí Petr Hladík v panelové debatě mimo jiné představil aktivity ministerstva v oblasti akceleračních zón, přístup k cirkulární ekonomice a také plány vlády na rozvoj obnovitelných zdrojů energie. V části věnované komunitní energetice představil Martin Ander, specialista Svazu moderní energetiky na komunitní projekty, možnosti sdílení elektřiny a jak s ním lze pracovat a předal aktuální informace k novele Lex OZE 2.

V rámci konference proběhlo také vyhlášení výsledků soutěže CzechInvest: Inspirativní region 2023. Vítězem se stala obec Slavičín s projektem CIRKULA sdílené centrum komunální energetiky, druhé místo získala obec Mikolajice s projektem Kogenerační kotel Wave pro vytápění obecních budov a třetí místo obec Milevsko za projekt FLOWBOX jako platforma pro energetiku města. Výhercům gratulujeme!

Prezentace panelistů uvádíme níže:

Petr Valdman

Zdeněk Tříska

Stanislav Cetkovský

Lukáš Dobeš

Marcela Kubů

Martin Ander

Ondřej Němec

Fotogalerii z akce si můžete prohlédnout zde.